Szecsuáni fűszeres marhahúsos tészta - recept

Szecsuáni fűszeres marhahúsos tészta - recept

A szecsuáni fűszeres marhahúsos tészta a híres kínai konyhából származó ízek és aromák ízletes csoportosítása. Ez a recept megmutatja, hogyan készítsd el ezt az egzotikus összetevőkkel és elemekkel teli ételt.

Hozzávalók:

  • 250 g szecsuáni tészta
  • 200 g marhahús (vagy más fehérjeforrás, például garnélarák, csirke)
  • 1 nagy sárgarépa (vékony csíkokra szeletelve)
  • 1 pirospaprika (vékony csíkokra szeletelve)
  • 1 hagyma (félkarikákra vágva)
  • 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál Kikkoman szójaszósz 
  • 1 evőkanál Cholimex halszósz 
  • 1 evőkanál chiliszósz
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika (vagy több ízlés szerint)
  • 1 teáskanál szecsuáni bors (vagy több ízlés szerint) 
  • 1 teáskanál barna cukor
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss apróra vágott petrezselyem (a díszítéshez)

Elkészítés:

  1. Készítse el a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint. Ha kész, szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel, hogy a főzést megállítsuk.
  2. Egy közepes méretű serpenyőben vagy wokban közepes lángon melegítsük fel a szezámolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk, amíg aranybarna nem lesz.
  3. Adja hozzá a marhahúst (vagy más fehérjét), és pirítsa mindkét oldalát aranyszínűre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsuk még néhány másodpercig, amíg az íze illatos nem lesz.
  4. Adja hozzá az apróra vágott sárgarépát és paprikát a serpenyőbe, és párolja őket körülbelül 2-3 percig, amíg megpuhulnak, de még szaftosak maradnak.
  5. Adjuk hozzá a szójaszószt, a halszószt, a chiliszószt, az őrölt pirospaprikát, a szecsuáni borsot és a barna cukrot. Keverje jól össze a hozzávalókat, hogy a fűszeres szósz összeálljon.
  6. Tegye a lecsepegtetett tésztát a serpenyőbe, és keverje össze a mártással és a zöldségekkel, hogy minden szépen összeérjen. Ha szükséges, egy kevés vizet adhat hozzá, hogy hígítsa a szószt.
  7. Kóstolja meg, és ízlés szerint sózza, borsozza vagy adjon hozzá más fűszereket.
  8. Hagyja a tésztát még néhány percig főni, hogy minden összeérjen és átjárja az ízeket.
  9. Tálalja a fűszeres szecsuáni tésztát melegen, megszórva friss, apróra vágott petrezselyemmel az extra frissesség és szín érdekében.

Ez a fűszeres szecsuáni tészta kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy otthon is élvezhessük a hagyományos kínai konyha gazdag ízvilágát. Készüljön fel azonban a fűszeres ízre, amely elég intenzív lehet, és a csípős ízek iránti személyes tűrőképességének megfelelően állítsa be a pirospaprika és a szecsuáni bors mennyiségét.