Szecsuáni fűszeres marhahúsos tészta - recept
A szecsuáni fűszeres marhahúsos tészta a híres kínai konyhából származó ízek és aromák ízletes csoportosítása. Ez a recept megmutatja, hogyan készítsd el ezt az egzotikus összetevőkkel és elemekkel teli ételt.
Hozzávalók:
- 250 g szecsuáni tészta
- 200 g marhahús (vagy más fehérjeforrás, például garnélarák, csirke)
- 1 nagy sárgarépa (vékony csíkokra szeletelve)
- 1 pirospaprika (vékony csíkokra szeletelve)
- 1 hagyma (félkarikákra vágva)
- 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 2 evőkanál szezámolaj
- 2 evőkanál Kikkoman szójaszósz
- 1 evőkanál Cholimex halszósz
- 1 evőkanál chiliszósz
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika (vagy több ízlés szerint)
- 1 teáskanál szecsuáni bors (vagy több ízlés szerint)
- 1 teáskanál barna cukor
- Só és bors ízlés szerint
- Friss apróra vágott petrezselyem (a díszítéshez)
Elkészítés:
- Készítse el a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint. Ha kész, szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel, hogy a főzést megállítsuk.
- Egy közepes méretű serpenyőben vagy wokban közepes lángon melegítsük fel a szezámolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk, amíg aranybarna nem lesz.
- Adja hozzá a marhahúst (vagy más fehérjét), és pirítsa mindkét oldalát aranyszínűre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsuk még néhány másodpercig, amíg az íze illatos nem lesz.
- Adja hozzá az apróra vágott sárgarépát és paprikát a serpenyőbe, és párolja őket körülbelül 2-3 percig, amíg megpuhulnak, de még szaftosak maradnak.
- Adjuk hozzá a szójaszószt, a halszószt, a chiliszószt, az őrölt pirospaprikát, a szecsuáni borsot és a barna cukrot. Keverje jól össze a hozzávalókat, hogy a fűszeres szósz összeálljon.
- Tegye a lecsepegtetett tésztát a serpenyőbe, és keverje össze a mártással és a zöldségekkel, hogy minden szépen összeérjen. Ha szükséges, egy kevés vizet adhat hozzá, hogy hígítsa a szószt.
- Kóstolja meg, és ízlés szerint sózza, borsozza vagy adjon hozzá más fűszereket.
- Hagyja a tésztát még néhány percig főni, hogy minden összeérjen és átjárja az ízeket.
- Tálalja a fűszeres szecsuáni tésztát melegen, megszórva friss, apróra vágott petrezselyemmel az extra frissesség és szín érdekében.
Ez a fűszeres szecsuáni tészta kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy otthon is élvezhessük a hagyományos kínai konyha gazdag ízvilágát. Készüljön fel azonban a fűszeres ízre, amely elég intenzív lehet, és a csípős ízek iránti személyes tűrőképességének megfelelően állítsa be a pirospaprika és a szecsuáni bors mennyiségét.