Som Tum - thai zöldpapaya saláta - recept

Som Tum - thai zöldpapaya saláta - recept

A thai zöldpapaya saláta, más néven Som Tum a thai konyha egyik ikonikus étele, amely világszerte meghódította az ízlelőbimbókat. Ez egy frissítő, fanyar és telt ízű keverék, amely ötvözi a finom édességet, a savasságot és a fűszerességet. Ezt a finomságot éretlen zöld papayából készítik, amelyet vékonyan felszeletelnek, és más friss hozzávalókkal, például chilivel, lime-lével, halszószal, paradicsommal, babszemekkel, dióval és egyéb fűszerekkel keverik össze.

A Som Tum története és eredete

A thai konyha az ízek gazdag változatosságáról ismert, és ez alól a Som Tum sem kivétel. Ennek a salátának mély gyökerei Thaiföld északkeleti részén, az Isaan régióban vannak. Eredeti receptjében főként szezonális alapanyagokat használtak, amelyek közé tartozott a zöld papaya is, amely egész évben rendelkezésre állt. Idővel ez az étel az egész országban népszerűvé vált, majd később Délkelet-Ázsia más részein és külföldön is elterjedt.

A thaiföldi zöldpapaya saláta (Som Tum) receptje

Összetevők:

1 éretlen zöld papaya (kb. 500 g)
2-3 gerezd fokhagyma
2-5 friss chili (ízlés szerint)
2 paradicsom
2 evőkanál halszósz
2 evőkanál lime-lé
1 evőkanál pálmacukor (vagy hagyományos cukor)
2 evőkanál földimogyoró
50 g bab (mungóbab vagy lóbab)
Só ízlés szerint
Friss korianderlevél (nem kötelező)
mentalevelek (nem kötelező)

 

Eljárás:

A hozzávalók előkészítése:

Hámozzuk meg a zöld papayát, és távolítsuk el a magokat. Reszelje a papayát vékony szeletekre, vagy használjon speciális zöldségreszelőt.
Zúzzuk össze a fokhagymát és aprítsuk fel a chilit. Ha intenzívebb ízt szeretne, hagyja benne a chilimagokat.
Vágja a paradicsomot negyedekre vagy kisebb darabokra.

A mártás elkészítése:

Egy megfelelő tálban keverje össze a halszószt, a lime-levet és a pálmacukrot. Keverje addig, amíg a cukor teljesen feloldódik.

Keverje össze a hozzávalókat:

Egy tálban keverje össze az apróra vágott fokhagymát és a chilit a reszelt zöldpapayával. Adja hozzá az apróra vágott paradicsomot és a diót. Keverje jól össze.

Adja hozzá a mártást:

Fokozatosan adjuk hozzá az elkészített szószt, és óvatosan keverjük össze, hogy az összes hozzávaló összekeveredjen a szósszal.

 

Adja hozzá a babot, és óvatosan keverje bele a keverékbe.
Ízlés szerint sózzuk, és ízlés szerint adjunk hozzá koriandert és mentát.

 
Tálaljuk tálra, és díszítsük korianderrel és mentával. Egy szelet lime-ot is adhat hozzá a tökéletes megjelenéshez.

 

A thai zöldpapaya-saláta remek példája az édesség, a savasság, a csípősség és a textúrák közötti harmóniának. Bár elkészítése egyszerű, az általa nyújtott ízélmény gazdag és frissítő. A Som Tum nem csupán egy étel, hanem inkább egy élmény, amely Thaiföld és konyhája gazdag kulturális örökségét közvetíti.