A legfinomabb japán teriyaki lazac - recept

A legfinomabb japán teriyaki lazac - recept

Élvezd a japán konyha finom ízeit a mi ízletes teriyaki lazac receptünkkel. A lédús lazacfilét szójaszósz, mirin, barna cukor, gyömbér és fokhagyma harmonikus keverékében pácoljuk, hogy az édes és sós jegyek ízletes keverékét hozzuk létre. Ezeknek a hagyományos összetevőknek a finom egyensúlya kihozza a lazac természetes gazdagságát, míg a sercegő serpenyőben való sütés csodálatos ropogást kölcsönöz az ételnek. A zamatos teriyaki mártással és szezámmaggal, valamint zöldhagymával díszítve ez a könnyen elkészíthető recept minden falatban Japán autentikus ízét ígéri.

Hozzávalók:

  • 4 lazacfilé (egyenként kb. 160 g)
  • 1/4 csésze szójaszósz
  • 1/4 csésze mirin (édes rizsbor)
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál szaké (japán rizsbor) vagy száraz sherry
  • 1 evőkanál növényi olaj (vagy bármilyen étolaj)
  • 1 teáskanál reszelt friss gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szezámmag (nem kötelező)
  • apróra vágott zöldhagyma a díszítéshez
  • köretként - basmati rizs

Elkészítés:

  1. Egy kis tálban keverjük össze a szójaszószt, a mirint, a barna cukrot, a szakét (vagy száraz sherryt), a reszelt gyömbért és a felaprított fokhagymát. Keverjük jól össze, amíg a barna cukor teljesen feloldódik.
  2. Helyezze a lazacfiléket egy sekély tálba vagy cipzáras zacskóba, és öntse a teriyaki szósz keverék felét a lazacra. A másik felét tegye félre későbbre. Ügyeljen arra, hogy a lazacot egyenletesen bevonja a pác. Hagyja pácolódni legalább 15-30 percig. Ha még több ízt szeretne, akár 2 órán át is pácolhatja a hűtőszekrényben.
  3. Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepesen magas hőfokon hevítse fel a növényi olajat. Amikor a serpenyő felforrósodott, tegye bele a pácolt lazacfiléket (a pácoláshoz használt pácot dobja el) bőrös oldalukkal lefelé. Süssük körülbelül 3-4 percig, amíg a bőr megbarnul és ropogós lesz.
  4. Óvatosan fordítsa meg a lazacfiléket, és süsse további 3-4 percig a másik oldalon, amíg a lazac át nem sül. A sütési időt a lazacfilé vastagságának megfelelően határozza meg.
  5. Amíg a lazac sül, öntse a félretett teriyaki szószt egy kis serpenyőbe, forralja fel, majd csökkentse a hőfokot párolásra. Hagyja főni néhány percig, amíg kissé besűrűsödik. Ez lesz a lazac feltétje.
  6. Amikor a lazac megsült, vegyük ki a serpenyőből, és kenjük meg a filéket a besűrűsödött teriyaki mázzal. Alternatívaként megszórhatja a szezámmaggal a lazacot, hogy textúrát és diós ízt adjon neki.
  7. Tálalja a teriyaki lazacot forrón, párolt rizzsel, zöldhagyma szeletekkel díszítve. Teljes értékű ételként párolt zöldségekkel vagy salátával is tálalhatja.

Élvezze a házi készítésű japán teriyaki lazacot finom édes-sós ízzel!