A legfinomabb japán teriyaki lazac - recept
Élvezd a japán konyha finom ízeit a mi ízletes teriyaki lazac receptünkkel. A lédús lazacfilét szójaszósz, mirin, barna cukor, gyömbér és fokhagyma harmonikus keverékében pácoljuk, hogy az édes és sós jegyek ízletes keverékét hozzuk létre. Ezeknek a hagyományos összetevőknek a finom egyensúlya kihozza a lazac természetes gazdagságát, míg a sercegő serpenyőben való sütés csodálatos ropogást kölcsönöz az ételnek. A zamatos teriyaki mártással és szezámmaggal, valamint zöldhagymával díszítve ez a könnyen elkészíthető recept minden falatban Japán autentikus ízét ígéri.
Hozzávalók:
- 4 lazacfilé (egyenként kb. 160 g)
- 1/4 csésze szójaszósz
- 1/4 csésze mirin (édes rizsbor)
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál szaké (japán rizsbor) vagy száraz sherry
- 1 evőkanál növényi olaj (vagy bármilyen étolaj)
- 1 teáskanál reszelt friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szezámmag (nem kötelező)
- apróra vágott zöldhagyma a díszítéshez
- köretként - basmati rizs
Elkészítés:
- Egy kis tálban keverjük össze a szójaszószt, a mirint, a barna cukrot, a szakét (vagy száraz sherryt), a reszelt gyömbért és a felaprított fokhagymát. Keverjük jól össze, amíg a barna cukor teljesen feloldódik.
- Helyezze a lazacfiléket egy sekély tálba vagy cipzáras zacskóba, és öntse a teriyaki szósz keverék felét a lazacra. A másik felét tegye félre későbbre. Ügyeljen arra, hogy a lazacot egyenletesen bevonja a pác. Hagyja pácolódni legalább 15-30 percig. Ha még több ízt szeretne, akár 2 órán át is pácolhatja a hűtőszekrényben.
- Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepesen magas hőfokon hevítse fel a növényi olajat. Amikor a serpenyő felforrósodott, tegye bele a pácolt lazacfiléket (a pácoláshoz használt pácot dobja el) bőrös oldalukkal lefelé. Süssük körülbelül 3-4 percig, amíg a bőr megbarnul és ropogós lesz.
- Óvatosan fordítsa meg a lazacfiléket, és süsse további 3-4 percig a másik oldalon, amíg a lazac át nem sül. A sütési időt a lazacfilé vastagságának megfelelően határozza meg.
- Amíg a lazac sül, öntse a félretett teriyaki szószt egy kis serpenyőbe, forralja fel, majd csökkentse a hőfokot párolásra. Hagyja főni néhány percig, amíg kissé besűrűsödik. Ez lesz a lazac feltétje.
- Amikor a lazac megsült, vegyük ki a serpenyőből, és kenjük meg a filéket a besűrűsödött teriyaki mázzal. Alternatívaként megszórhatja a szezámmaggal a lazacot, hogy textúrát és diós ízt adjon neki.
- Tálalja a teriyaki lazacot forrón, párolt rizzsel, zöldhagyma szeletekkel díszítve. Teljes értékű ételként párolt zöldségekkel vagy salátával is tálalhatja.
Élvezze a házi készítésű japán teriyaki lazacot finom édes-sós ízzel!